Málokterou ženu či dívku nepotěší, když je její kuchařské umění pochváleno. Pokud tedy chcete na svou rodinu, nebo někoho ze svého okolí opravdu sladce zapůsobit, rozhodně se vám to povede s následujícími koláči.
Ještě mnohem více dezertů pro potěšení Vás i druhých pak naleznete na recepto.cz.
Brownies
Oblíbený čokoládový dezert, který není vůbec těžký na přípravu. Ta vám zabere slabou hodinku.
Začněte tím, že rozpustíte 350 g čokolády (nejlépe s vysokým obsahem kakaa kolem 60 %) v másle. Mezitím jemně pošlehejte 4 vejce s 270 g cukru, až bude směs pěkně hustá. Poté směs pomalu lijte do rozpuštěné již trochu odstáté čokolády s máslem a dobře promíchejte. Poté prosejte 90 g mouky se lžičkou prášku do pečiva a 50g kakaa. Vše opět promíchejte.
Vše nalijte do předem připraveného pekáče, který bude vyložen pečícím papírem. Stěny, na které papír nebude, vymažte máslem. V předehřáté troubě pečte asi půl hodiny na 160 stupňů. Že je koláč správně upečený, poznáte podle toho, že je pokryt lesklou suchou vrstvou, vnitřek je však stálé vláčný.
Po upečení nechte těsto dojít a vychladnout, poté rozkrájejte podle libosti, nejlépe na typické čtverce, kterým ještě dopřejte trochu času na úplné dochladnutí.
Linecký koláč s tvarohem
Připravte si 300 g hladké mouky, 200 g cukru krystalu, 150 g másla, 1 kypřící prášek a 2 vejce. Všechno postupně smíchejte a zpracujte do hladkého těsta. Vytvořené linecké těsto vyválejte do 3cm výšky. Těsto vložte do pekáče vyloženého pečícím papírem, aby krylo celé dno i boky (musíte zvolit adekvátně velký pekáč, případně udělat těsto i náplň z odpovídajícího množství surovin).
Náplň vytvoříte prostým rozmixováním těchto ingrediencí: 2 vaniček tvarohu, 200 g cukru krupice, 1 vanilkového cukru, 1 prášku s vanilkovým pudinkem, 2 vajec a půl lžičky oleje. Náplň nalejte do pekáče na těsto a dejte na 30 minut péct do trouby předehřáté na 160 stupňů.
V sezóně švestek by také byla škoda nevyzkoušet recept na švestkový koláč s drobenkou.